Hi, what are you looking for?

Mamak News

WHO siasat pengilang ubat batuk tercemar akibatkan kematian 300


GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sedang menyiasat sama ada terdapat sebarang kaitan antara pengilang sirap batuk tercemar dengan kematian lebih 300 kanak-kanak di Gambia, Indonesia dan Uzbekistan.

WHO sedang mencari lebih banyak maklumat mengenai bahan mentah khusus yang digunakan oleh enam pengilang di India dan Indonesia untuk menghasilkan ubat yang dikaitkan dengan kematian berkenaan baru-baru ini.

Pertubuhan itu juga sedang menyiasat sama ada pengilang itu memperoleh bahan mentah daripada pembekal yang sama, namun WHO tidak menamakan mana-mana pembekal yang terbabit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

WHO juga sedang mempertimbangkan sama ada mahu mengeluarkan nasihat kepada keluarga di seluruh dunia, menilai semula penggunaan sirap batuk untuk kanak-kanak bagi memastikan keselamatan mereka, sementara siasatan sedang dijalankan.

Pakar WHO sedang menilai bukti sama ada, atau bila, produk sedemikian diperlukan dari segi perubatan untuk kanak-kanak.

Kematian kanak-kanak akibat kecederaan akut buah pinggang bermula pada Julai 2022 di Gambia, diikuti dengan Indonesia dan Uzbekistan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sekitar Oktober lalu dan awal bulan ini, WHO menghantar amaran membabitkan beberapa produk khusus dan meminta ia dikeluarkan dari rak penjualan, antaranya ubat batuk sirap buatan Maiden Pharmaceuticals dan Marion Biotech, yang dikaitkan dengan kematian di Gambia dan Uzbekistan.

Amaran turut dikeluarkan untuk ubat batuk dari empat pengeluar Indonesia, iaitu PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex dan PT AFI Pharma, yang dijual di dalam negara itu.

WHO berkata kematian itu dikaitkan dengan sirap batuk yang dijual di kedai tanpa memerlukan preskripsi atau lesen, yang diambil oleh kanak-kanak untuk penyakit biasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sirap ubat batuk itu mengandungi toksin yang diketahui, seperti diethylene glycol atau ethylene glycol.

Setakat ini, WHO telah mengenal pasti enam pembuat ubat di India dan Indonesia yang menghasilkan sirap itu.

Mereka sama ada enggan mengulas mengenai siasatan atau menafikan menggunakan bahan tercemar yang menyumbang kepada sebarang kematian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini adalah keutamaan tertinggi bagi kami, untuk memastikan tiada lagi kematian kanak-kanak daripada sesuatu yang boleh dicegah,” kata jurucakap WHO, Margaret Harris, tanpa mengulas lanjut mengenai butiran kerja pertubuhan itu.

Agensi kesihatan bagi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu berkata ia sudah luaskan siasatan terhadap potensi pencemaran diethylene glycol dan ethylene glycol dalam sirap ubat batuk di empat lagi negara di mana produk sama mungkin dijual iaitu Kemboja, Filipina, Timor Leste dan Senegal.

WHO menggesa pemerintah lain dan industri farmaseutikal global untuk melancarkan pemeriksaan segera bagi menghapuskan ubat yang tidak berkualiti serta menambah baik peraturan. – AGENSI

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Mamak News

0 KANGAR – Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sanglang cedera pada bahagian kepala selepas diserang seorang lelaki dipercayai bermasalah mental di Masjid Alwi,...

Sukan

0 PETALING JAYA – Pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) melaungkan amaran selepas berjaya menewaskan pasukan gergasi Rusia, Lomotiv Moscow 1-0 pada aksi persahabatan sempena...

Mamak News

0 Mahkamah benar pelepasan sementara pasport Ahmad Zahid KUALA LUMPUR, 3 Feb (Bernama) — Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan pelepasan sementara pasport Datuk...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications