Hi, what are you looking for?

Mamak News

Wyoming negeri pertama AS haramkan pil gugur kandungan


WASHINGTON: Wyoming dilaporkan menjadi negeri pertama di Amerika Syarikat (AS) yang mengharamkan penggunaan pil gugur kandungan.

Ia merupakan langkah terbaharu dalam usaha negara pimpinan konservatif untuk menarik balik akses kepada penguguran.

Selepas menandatangani larangan ke atas pil gugur kandungan, Gabenor Wyoming Mark Gordon menggesa penggubal undang-undang untuk bertindak dengan mencadangkan larangan pengguguran secara menyeluruh dimasukkan ke dalam Perlembagaan negeri sebelum dibentangkan untuk kelulusan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya percaya perkara ini perlu diputuskan secepat mungkin supaya isu pengguguran di Wyoming dapat diselesaikan, malah, ia sebaiknya dilakukan dengan undian rakyat,” katanya dalam kenyataan.

Tindakan itu dibuat di tengah-tengah usaha kumpulan anti-pengguguran yang berusaha membawa larangan sepenuhnya ke atas pengguguran susulan keputusan Mahkamah Agung pada tahun lalu.

Turut dinanti-nantikan adalah keputusan mahkamah Persekutuan di Texas yang mana hakim dijangka membuat keputusan segera mengenai kemungkinan larangan terhadap pil pengguguran yang digunakan secara meluas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pil mifepristone diluluskan untuk kegunaan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) lebih sedekad lalu dan tersedia secara sah selama bertahun-tahun.

Hakim di mahkamah Texas, Matthew Kacsmaryk dijangka memutuskan pil pengguguran dikeluarkan dari pasaran di seluruh negara.

Penggubal undang-undang Texas juga mempertimbangkan cadangan penyedia perkhidmatan internet di negeri itu untuk menyekat akses ke laman web yang mana pil tersebut dijual melalui pos.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sejak Mahkamah Agung AS tahun lalu membatalkan keputusan 1973 yang menetapkan pengguguran sebagai hak Perlembagaan, aktivis anti-pengguguran mencari jalan untuk mengekalkan larangan di seluruh negara.

Menurut Institut Guttmacher, setakat ini, kira-kira 15 negeri sudah menyekat akses kepada pil mifepristone dengan memerlukan doktor untuk menyediakannya. – AFP


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications