Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Wyoming negeri pertama AS haramkan pil gugur kandungan


WASHINGTON: Wyoming dilaporkan menjadi negeri pertama di Amerika Syarikat (AS) yang mengharamkan penggunaan pil gugur kandungan.

Ia merupakan langkah terbaharu dalam usaha negara pimpinan konservatif untuk menarik balik akses kepada penguguran.

Selepas menandatangani larangan ke atas pil gugur kandungan, Gabenor Wyoming Mark Gordon menggesa penggubal undang-undang untuk bertindak dengan mencadangkan larangan pengguguran secara menyeluruh dimasukkan ke dalam Perlembagaan negeri sebelum dibentangkan untuk kelulusan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya percaya perkara ini perlu diputuskan secepat mungkin supaya isu pengguguran di Wyoming dapat diselesaikan, malah, ia sebaiknya dilakukan dengan undian rakyat,” katanya dalam kenyataan.

Tindakan itu dibuat di tengah-tengah usaha kumpulan anti-pengguguran yang berusaha membawa larangan sepenuhnya ke atas pengguguran susulan keputusan Mahkamah Agung pada tahun lalu.

Turut dinanti-nantikan adalah keputusan mahkamah Persekutuan di Texas yang mana hakim dijangka membuat keputusan segera mengenai kemungkinan larangan terhadap pil pengguguran yang digunakan secara meluas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pil mifepristone diluluskan untuk kegunaan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) lebih sedekad lalu dan tersedia secara sah selama bertahun-tahun.

Hakim di mahkamah Texas, Matthew Kacsmaryk dijangka memutuskan pil pengguguran dikeluarkan dari pasaran di seluruh negara.

Penggubal undang-undang Texas juga mempertimbangkan cadangan penyedia perkhidmatan internet di negeri itu untuk menyekat akses ke laman web yang mana pil tersebut dijual melalui pos.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sejak Mahkamah Agung AS tahun lalu membatalkan keputusan 1973 yang menetapkan pengguguran sebagai hak Perlembagaan, aktivis anti-pengguguran mencari jalan untuk mengekalkan larangan di seluruh negara.

Menurut Institut Guttmacher, setakat ini, kira-kira 15 negeri sudah menyekat akses kepada pil mifepristone dengan memerlukan doktor untuk menyediakannya. – AFP


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement