Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

Yakin ramai penerjun negara ke Olimpik


KEJOHANAN Akuatik Dunia di Doha, Qatar bermula 2 hingga 18 Februari ini akan menjadi aksi paling penting buat skuad terjun negara memburu slot ke temasya Sukan Olimpik Paris 2024.

Kejohanan itu merupakan medan terakhir untuk atlet-atlet terjun negara merebut peluang mereka melayakkan diri ke ­Olimpik Paris yang membuka tirainya 26 Julai nanti.

Meskipun sukar, namun pe­ngarah teknikal skuad terjun negara, Bryan Nickson Lomas menaruh kepercayaan tinggi lebih ramai penerjun negara akan meraih tiket kelayakan ke Olimpik pada kejohanan itu nanti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini adalah medan kelayakan (Olimpik Paris) terakhir untuk penerjun-penerjun kita, jadi ia satu pertandingan yang sangat penting buat semua. Sasaran kita untuk layak seramai yang boleh.

“Kita akan cuba yang terbaik untuk melayakkan diri dalam acara terjun seirama. Fokus utama kita untuk layak terlebih dahulu dan saya yakin akan ada atlet yang layak nanti,” katanya.

Setakat ini, Bertrand Rho­dict Lises adalah satu-satunya penerjun negara berada dalam senarai lima atlet yang sudah melayakkan diri ke Olimpik ­Paris ­termasuk Nur Shazrin Latif (pelayaran), Johnathan Wong (menembak), Ariana Nur Dania Zairi (memanah) dan Nur Aisyah Mohd. Zubir (basikal).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Justeru, nama-nama berpe­ngaruh seperti dua ratu terjun negara, Datuk Pandelela Rinong Pamg dan Nur Dhabitah Sabri perlu memanfaatkan kejohanan di Doha itu untuk menyambar tiket akhir ke Olimpik Paris.

Dalam pada itu, Bryan turut menjelaskan, Bertrand tidak akan beraksi dalam acara individu di Doha nanti kerana bakal memberikan tumpuan me­layakkan diri untuk acara terjun ­seirama.

“Memandangkan Bertrand sudah layak (Olimpik), jadi dia tidak akan beraksi acara individu, fokus pada acara seirama. Kita tahu saingan cukup sengit untuk seirama lelaki, tetapi kita akan cuba melayakkan diri,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement