Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

Yi Wei pimpin Ragbi Selangor


KESATUAN Ragbi Selangor (KRS) kini berwajah baharu apabila badan induk itu dipimpin Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kampung Tunku, Lim Yi Wei bagi tempoh tiga tahun.

Yi Wei menegaskan, beliau memegang jawatan itu bukan disebabkan kepentingan politik, sebaliknya kerana minat mendalam terhadap sukan berke­naan kerana pernah bergelar pemain ragbi ketika menuntut di Universiti Hong Kong.

Justeru, beliau berharap ­dengan barisan baharu kali ini dapat mengembalikan reputasi Selangor sebagai gergasi ragbi Malaysia terutama memenangi ­semula gelaran Piala Agong.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pertama sekali saya amat bersyukur dan berterima kasih kepada yang mencalonkan saya terutama Kelab Ragbi Cobra. Pastinya jawatan ini merupakan satu tanggungjawab dan amanah yang amat berat.

“Seperti yang saya katakan dalam ucapan, saya tidak masuk sebagai ahli politik yang mahukan jawatan dalam kelab atau kesatuan sukan semata-mata mencari glamor. Kehadiran saya sebagai seorang pencinta sukan ragbi dan kami akan berusaha yang terbaik memimpin KRS.

“Matlamat utama adalah mengembalikan Selangor sebagai kuasa besar ragbi dan fokus ketika ini melakukan persiapan membentuk pasukan terbaik ­untuk Piala Agong dan Sukma (Sukan Malaysia) Sarawak,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam masa sama, Yi Wei menjelaskan, KRS perlu perba­nyakkan lagi aktiviti pembangunan serta pendedahan di semua peringkat termasuk akar umbi serta dan sekolah.

“Dengan adanya pelbagai program, kita mempunyai ramai pemain yang boleh diketengahkan,” katanya yang menjadi presiden wanita pertama memimpin persatuan sukan ragbi di Malaysia.

Sejak menjulang Piala Agong pada 2006, Selangor gagal me­rampas semula trofi berprestij itu dengan Polis Diraja Malaysia menjadi juara edisi tahun lalu selepas menewaskan Putrajaya 29-22 pada final di Stadium Ragbi Perak, Ipoh

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement