Hi, what are you looking for?

Youtube Dilapor Akan Memadam Semua Kandungan Video Anti-Vaksin

Internet

Youtube Dilapor Akan Memadam Semua Kandungan Video Anti-vaksin


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Youtube dilaporkan akan memadam semua kandungan yang menyebarkan maklumat yang salah mengenai vaksin yang diluluskan.

Menurut BBC, antara video yang akan dipadam adalah mengenai dakwaan bahawa vaksin yang diluluskan adalah berbahaya dan menyebabkan autisme, barah atau kemandulan.

Youtube Dilapor Akan Memadam Semua Kandungan Video Anti-Vaksin

Tidak cuma itu, saluran individu anti vaksin yang berpengaruh juga akan ‘ditamatkan’.

Sebelum ini, syarikat teknologi itu telah dikritik kerana tidak bertindak dengan baik untuk mengatasi maklumat kesihatan palsu yang tersebar di laman mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, Youtube, yang dimiliki oleh Google mengatakan bahawa 130,000 video telah dipadam dari platformnya sejak tahun lalu.

Syarikat itu juga mengatakan telah mengesan video dakwaan palsu mengenai suntikan vaksin COVID-19. Ia juga merangkumi vaksin yang telah lama diluluskan seperti vaksin campak dan hepatitis B.

Youtube Dilapor Akan Memadam Semua Kandungan Video Anti-Vaksin

“Kami memperluaskan mengenai polisi penyebaran maklumat palsu di Youtube dengan garis panduan baharu mengenai vaksin yang sedang diberikan dan yang telah diluluskan dan disahkan selamat oleh pihak berkuasa tempatan dan WHO,” kata Youtube dalam satu kenyataan.

Selain Youtube, larangan yang serupa turut diperkenalkan oleh Facebook pada Februari dan diikuti oleh Twitter pada Mac. Difahamkan, pengguna yang berulang kali menyampaikan maklumat yang salah mengenai vaksin akan dilarang dari menggunakan platform media sosial tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Kerajaan Setuju Laksana Pemberian Dos Ketiga Vaksin COVID-19

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Empat wilayah di Ukraine dilapor bakal menyertai Persekutuan Rusia selepas undian ‘Referendum Sham’ yang dilangsungkan sejak 23 September...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA- Taktik seorang pekerja di kaunter pembayaran stesen minyak yang mengaut keuntungan berganda menerusi penjualan kad Komunikasi Medan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. HANOI: Seorang wanita mendakwa dia sudah mengamalkan diet air selama lebih 41 tahun dan sehingga kini, tidak mempunyai...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SEJAK bertapak di negara seberang Indonesia pada tahun 2016, platform penstriman digital Netflix telah berjaya memikat hati penonton...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications