Hi, what are you looking for?

Youtube Dilapor Akan Memadam Semua Kandungan Video Anti-Vaksin

Internet

Youtube Dilapor Akan Memadam Semua Kandungan Video Anti-vaksin


Youtube dilaporkan akan memadam semua kandungan yang menyebarkan maklumat yang salah mengenai vaksin yang diluluskan.

Menurut BBC, antara video yang akan dipadam adalah mengenai dakwaan bahawa vaksin yang diluluskan adalah berbahaya dan menyebabkan autisme, barah atau kemandulan.

Youtube Dilapor Akan Memadam Semua Kandungan Video Anti-Vaksin

Tidak cuma itu, saluran individu anti vaksin yang berpengaruh juga akan ‘ditamatkan’.

Sebelum ini, syarikat teknologi itu telah dikritik kerana tidak bertindak dengan baik untuk mengatasi maklumat kesihatan palsu yang tersebar di laman mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, Youtube, yang dimiliki oleh Google mengatakan bahawa 130,000 video telah dipadam dari platformnya sejak tahun lalu.

Syarikat itu juga mengatakan telah mengesan video dakwaan palsu mengenai suntikan vaksin COVID-19. Ia juga merangkumi vaksin yang telah lama diluluskan seperti vaksin campak dan hepatitis B.

Youtube Dilapor Akan Memadam Semua Kandungan Video Anti-Vaksin

“Kami memperluaskan mengenai polisi penyebaran maklumat palsu di Youtube dengan garis panduan baharu mengenai vaksin yang sedang diberikan dan yang telah diluluskan dan disahkan selamat oleh pihak berkuasa tempatan dan WHO,” kata Youtube dalam satu kenyataan.

Selain Youtube, larangan yang serupa turut diperkenalkan oleh Facebook pada Februari dan diikuti oleh Twitter pada Mac. Difahamkan, pengguna yang berulang kali menyampaikan maklumat yang salah mengenai vaksin akan dilarang dari menggunakan platform media sosial tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Kerajaan Setuju Laksana Pemberian Dos Ketiga Vaksin COVID-19

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PETALING JAYA – Sebuah keluarga yang mempunyai tanggungan dua orang anak atau lebih memerlukan sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan sebagai perbelanjaan membeli barang basah atau...

Mamak News

0 Budak Empat Tahun Lompat Dari Tingkat 26 Guna Payung, Terpengaruh Teng Kartun Gara-gara terpengaruh teng kartun, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun bertindak...

Mamak News

0 SUNGAI PETANI – Tindakan seorang pemandu Grab berhenti di luar lorong kecemasan mengundang padah apabila dia maut dilanggar sebuah lori dalam kemalangan di...

Mamak News

0 Rumah Kongsi Lapan Pintu Musnah Dalam Kebakaran MELAKA, 29 Mei (Bernama) — Sebanyak lapan pintu rumah kongsi berkeluasan 3,962 meter persegi di sebuah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications