Hi, what are you looking for?

Sukan

Zii Jia perlu guna khidmat jurulatih


PERSEORANGAN lelaki profesional negara, Lee Zii Jia digesa supaya mendapatkan khidmat jurulatih sekiranya dia mahu kembali mendapatkan prestasi terbaik dan kekal berada di tahap tertinggi.

Legenda badminton tanah air, Datuk Rashid Sidek berkata, selain memerlukan jurulatih, pemain No. 4 dunia itu perlu menyusun satu pasukan yang boleh menguruskan keperluannya ketika beraksi di luar negara.

Tambah bekas ketua jurulatih skuad badminton kebangsaan itu, Zii Jia ketika ini memerlukan satu pasukan merangkumi fisioterapi, rakan sepelatih serta pengurus yang mengendalikan aspek latihan serta kejohanan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pada pandangan saya, dia (Zii Jia) perlu ada perancangan, iaitu pasukan yang bagus supaya dapat mengenal pasti kelemahan, seterusnya meningkatkan lagi pres­tasinya ke tahap terbaik.

“Sekiranya saya, saya akan akan lantik jurulatih dan mempunyai satu pasukan yang terbaik untuk kekalkan prestasi. Sebagai pemain, saya hanya perlu memberi tumpuan kepada permainan saja,” katanya.

Untuk rekod, Zii Jia yang juga bekas juara Seluruh England (All England) bermula dengan agak hambar pada saingan musim ini apabila belum dapat melepasi pusingan kedua dalam tiga kejohanan berturut-turut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, juara Asia itu kekal dengan pendirian untuk berge­rak secara bersendirian tanpa khidmat jurulatih selepas mengambil keputusan berpisah dengan pengendali dari Indonesia, Indra Wijaya November tahun lalu.

Sementara itu, Rashid turut menggesa semua pihak supaya tidak terlalu cepat melatah dan menghukum pemain berusia 25 tahun itu biarpun prestasinya agak kurang meyakinkan sejak kebelakangan ini.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications