Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Zionis dakwa rampas kawalan di utara Gaza, tawan bangunan


GAZA: Tentera Israel mendakwa merampas kawalan lebih luas di utara Gaza termasuk menawan bangunan badan perundangan wilayah itu serta ibu pejabat polis.

Sementara itu, pihak berkuasa Palestin menggesa gencatan senjata untuk memindahkan puluhan bayi baru lahir dan pesakit yang terperangkap di dalam hospital terbesar di Gaza ketika tentera Israel menggempur Hamas di kemudahan itu.

Rejim Zionis dilaporkan mengangkat bendera Israel dan bendera tenteranya di dalam beberapa bangunan yang ditawan sebagai tanda meraikan kemenangan mereka di kawasan itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menerusi satu sidang media, Menteri Pertahanan Israel, Yoav Gallant berkata, Hamas hilang kawalan di utara Gaza dan Israel memperoleh kemenangan besar di Gaza City.

Seorang komander Israel di Gaza, yang hanya dikenali sebagai Lt. Kol. Gilad dalam satu video berkata, tenteranya berhampiran Hospital al-Shifa merampas bangunan kerajaan, sekolah dan bangunan kediaman di mana mereka menemui senjata dan menghapuskan pejuang.

Gilad turut mendakwa tentera Israel sudah menawan badan perundangan, ibu pejabat polis Hamas dan kompaun yang menempatkan ibu pejabat perisikan tentera Hamas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bangunan-bangunan itu memiliki simbol yang kuat, tetapi nilai strategiknya masih tidak jelas dengan pejuang Hamas dipercayai ditempatkan di kubu bawah tanah.

Selama beberapa hari, tentera Israel mengepung Hospital al-Shifa yang dikatakan menjadi lokasi kumpulan pejuang bersembunyi dan menggunakan orang awam sebagai perisai.

Menafikan dakwaan itu, Kementerian Kesihatan Gaza berkata, pihaknya sudah menjemput organisasi antarabangsa untuk menyiasat kemudahan itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Gaza, Ashraf Al-Qidra berkata, pihaknya bercadang mengosongkan hospital dengan penyeliaan Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) dan memindahkan pesakit ke hospital di Mesir, tetapi tidak menerima sebarang maklum balas.

Walaupun Israel menyatakan bersedia untuk membenarkan kakitangan dan pesakit berpindah, beberapa warga Palestin yang berjaya keluar berkata, rejim Zionis masih melepaskan tembakan ke arah mangsa yang dipindahkan.

Selepas beberapa hari tanpa peti sejuk, kakitangan bilik mayat pada hari Selasa menggali kubur besar di halaman kemudahan tersebut untuk mengebumikan lebih 120 mayat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kerajaan Israel mengakui tidak tahu apa yang akan dilakukan dengan wilayah itu selepas kekalahan Hamas.

Hampir keseluruhan penduduk Gaza memenuhi selatan wilayah kecil itu, di mana keadaan semakin merosot selepas pengeboman berterusan memusnahkan banyak kemudahan di kawasan itu.-AP


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications