Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Mamak News

Kenapa Diberikan Nama Diesel? Asal Usul Yang Ramai Tak Tahu


asal usul diesel

Kenapa Diberikan Nama Diesel? Ini Penerangan Pak Haji

Kalau isi minyak, selalu akan nampak dua bahagian di stesen minyak. Bahagian pertama adalah untuk kenderaan ringan beroda dua atau empat manakala satu bahagian lagi adalah untuk muatan berat seperti bas, lori dan lain-lain.

Hanya muatan berat sahaja dibenarkan untuk isi di bahagian diesel kerana penggunaannya lebih sesuai susulan ia dihasikan daripada petroleum dan campuran hidrokarbon.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Umum mengetahui diesel tidak diciptakan untuk kenderaan empat roda ringan, sebaliknya ia direka khas untuk kenderaan berat.

Sekiranya kereta yang tidak dikhaskan mengisi minyak diesel maka kenderaan tersebut akan berdepan dengan masalah enjin pada masa akan datang.

Kita mesti tertanya-tanya dari mana sebenarnya datang perkataan ‘diesel’? Sama seperti yang lain, setiap perkara mempunyai sejarah yang tersendiri dan asal usulnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada kali ini, Pak Haji yang terkenal dalam menjelaskan berkenaan petrol tampil memberi penerangan ringkas mengenai asal usul diesel.

Kebiasaannya, Pak Haji akan berkongsi tentang perkara asas berkaitan dengan stesen minyak seperti kotak kuning, pam tayar dan sebagainya.

Bagaimanapun, baru-baru ini Pak Haji telah berkongsi tentang pengetahuan yang kemungkinan ramai tidak tahu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Boleh Ke Ganti Gula Dengan Pemanis Tiruan Untuk Pesakit Diabetes? Ikuti Penjelasan Ini
Asal usul diesel

Menurut Pak Haji, semuanya bermula apabila minyak diesel telah dicipta oleh salah seorang jurutera pada zaman dahulu dan ia sering digunakan oleh kenderaan besar.

Kebanyakan kenderaan yang besar telah menggunakan diesel sebagai minyak yang membolehkan dan membantu kenderaan mereka bergerak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya, nama minyak tersebut telah diberikan bersempena dengan nama individu yang mencipta diesel.

Ia diambil daripada nama jurutera tersebut, iaitu Rudof Diesel.

“Seiring dengan perkembangan enjin petrol untuk kenderaan pada zaman dulu, ada juga para jurutera yang mencipta enjin kenderaan yang besar menggunakan minyak yang tidak terlalu panas seperti petrol. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Minyak ini menggunakan minyak diesel oleh kerana minyak yang digunakan berbeza dari petrol mereka pada waktu itu untuk nak memudahkan mereka menamakan minyak diesel sempena nama jurutera saintis yang mencipta enjin diesel iaitu seorang warga Jerman yang bernama Rudof Diesel.

“Diesel ini adalah jurutera yang mencipta enjin diesel bukan Van Diesel pelakon Hollywood itu ya dia berbeza, sejak itu dipanggil minyak diesel,” katanya dalam video tersebut.

| Kampungmamakcom

Sumber: Petronas Pulai Perdana/Facebook

Advertisement. Scroll to continue reading.

The post Kenapa Diberikan Nama Diesel? Asal Usul Yang Ramai Tak Tahu appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement