Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Sukan

Ujian aerodinamik Ducati di Sepang


LONDON – Sebut sahaja pasukan Ducati, pastinya pandangan pertama peminat tertumpu kepada teknologi baharu yang bakal digunakan pasukan dari Itali itu pada perlumbaan Kejua­raan Motosikal Dunia (MotoGP) tahun ini.

Pengurus Besar Ducati, Luigi Dall’Igna yang memperkenalkan jentera Desmosedici GP 2023 secara rasmi awal pagi semalam tidak berselindung dan mendedahkan bahawa mereka memperincikan bahagian aerodinamik baharu pada sesi ujian di Litar Antarbangsa Sepang (SIC), bulan depan.

Seperti diketahui, kehadiran Dall’Igna di Ducati telah menjadi sinonim dengan inovasi teknikal seperti sayap, peranti holeshot, swingarm scoop dan terkini aerodinamik tempat duduk belakang pada jentera Desmosedici.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Memang benar dalam beberapa tahun kebelakangan ini Ducati telah memperkenalkan banyak inovasi teknikal, sehingga­kan peraturan MotoGP itu sendiri juga terpaksa dilakukan perubahan.

“Tetapi, setiap tahun pe­saing kami menjadi lebih kuat, jadi kami terpaksa mengambil ba­nyak risiko untuk mencari pela­rasan terbaik.

“Mengenai pelarasan baharu menjelang perlumbaan 2023 nanti, kami akan melakukan ujian lanjut terutama inovasi aerodinamik semasa sesi ujian sete­rusnya di Litar Sepang nanti,” kata Dall’Igna ketika sesi pengenalan pasukan dan jentera.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada sesi pengenalan pasukan tersebut juara dunia 2023, Fran­cesco Bagnaia bersetuju menggunakan No. 1 pada jentera Ducati dan kali terakhir nombor itu digunakan pada jentera di MotoGP adalah pada tahun 2012.

Sementara itu, Bagnaia yang tidak sabar untuk kembali bersama pasukannya terutama me­nguji jentera 2023 menegaskan teruja apabila menggunakan ­No. 1 pada musim ini.

“Kini saya bersemangat untuk memulakan musim 2023. Matlamat saya adalah untuk melakukan yang terbaik tetapi saya yakin bukan mudah untuk mengekalkan gelaran musim lalu kerana saya menjangkakan sai­ngan yang lebih sukar berbanding tahun lepas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sokongan padu pasukan dan memiliki jentera terbaik ketika ini, saya yakin mampu lakukan sekali lagi. Saya bersedia untuk teruskan cabaran ini bersama-sama pasukan Ducati. – AGENSI


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement