Hi, what are you looking for?

Mamak News

(Video) Ibarat ‘Gergasi Putih’ Ke Udara, Letusan Tonga Dirakam Satelit Dari Angkasa


Susulan letusan gunung berapi yang terjadi di Hunga Tonga-Hunga Haʻapai semalam, fenomena itu berjaya dirakam oleh satelit NOAA Goes West dan Himawari-8 di angkasa.

Menerusi rakaman itu dapat dilihat letusan gunung berapi Tonga yang dipercayai telah menghantar gelombang secara mengejut ke lautan Pasifik Selatan.

Letusan itu menyebabkan kepulan asap besar seakan ‘gergasi putih’ naik ke udara dan ia jelas dirakam dalam rakaman tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Video-video rakaman dimuat naik menerusi beberapa siaran, antaranya Youtube Space Videos dan Wonder of Science.

Dalam video di bawah, rakaman pemandangan pertama dirakam dari GOES-West manakala rakaman kedua dari lensa satelit Himawari-8.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Wonder of Science, kedua-duanya rakaman masing-masing dimainkan pada tetapan zoom 100 peratus dan 200 peratus.

Imej rakaman asal telah dipusingkan bagi meletakkan objek letusan di bahagian atas + tengah bingkai (framing), manakala warna bagi imej dari Himawari telah dicerahkan berbanding asal.

Difahamkan, imej rakaman ini ditangkap dengan selang masa 10 minit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Animasi pada GOES-West mengandungi lapan imej letusan gunung berapi (selama satu jam 20 minit), manakala animasi Himawari-8 mengandungi 15 imej (selama dua jam 30 minit).

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: YT Space Videos, Wonder of Science

 

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Aplikasi video pendek, TikT dalam proses mendapatkan permit e-dagang daripada kerajaan Indonesia, lapor agensi berita Antara yang memetik Timbalan Menteri Perdagangan, Jerry...

Hiburan

0 PUTRAJAYA – “Saya terkejut apabila terbaca mengenai gosip (bercium) itu. Ia tidak berlaku langsung” Demikian ulas pelakon Meerqeen sambil menafikan dakwaan bercium dengan...

Mamak News

0 Syarikat Bantu Urus Penghantaran Pulang Jenazah Pekerja Bangladesh GEORGE TOWN, 29 Nov (Bernama) — Syarikat kepada seorang daripada tiga pekerja pembinaan warga Bangladesh...

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat (AS), Osprey yang membawa lapan anak kapal terhempas di Pulau Yakushima di pantai Jepun. Menurut laporan media...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications