Hi, what are you looking for?

Mamak News

(Video) Ibarat ‘Gergasi Putih’ Ke Udara, Letusan Tonga Dirakam Satelit Dari Angkasa


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Susulan letusan gunung berapi yang terjadi di Hunga Tonga-Hunga Haʻapai semalam, fenomena itu berjaya dirakam oleh satelit NOAA Goes West dan Himawari-8 di angkasa.

Menerusi rakaman itu dapat dilihat letusan gunung berapi Tonga yang dipercayai telah menghantar gelombang secara mengejut ke lautan Pasifik Selatan.

Letusan itu menyebabkan kepulan asap besar seakan ‘gergasi putih’ naik ke udara dan ia jelas dirakam dalam rakaman tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Video-video rakaman dimuat naik menerusi beberapa siaran, antaranya Youtube Space Videos dan Wonder of Science.

Dalam video di bawah, rakaman pemandangan pertama dirakam dari GOES-West manakala rakaman kedua dari lensa satelit Himawari-8.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Wonder of Science, kedua-duanya rakaman masing-masing dimainkan pada tetapan zoom 100 peratus dan 200 peratus.

Imej rakaman asal telah dipusingkan bagi meletakkan objek letusan di bahagian atas + tengah bingkai (framing), manakala warna bagi imej dari Himawari telah dicerahkan berbanding asal.

Difahamkan, imej rakaman ini ditangkap dengan selang masa 10 minit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Animasi pada GOES-West mengandungi lapan imej letusan gunung berapi (selama satu jam 20 minit), manakala animasi Himawari-8 mengandungi 15 imej (selama dua jam 30 minit).

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: YT Space Videos, Wonder of Science

 

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Filem Spilt Gravy arahan Datuk Zahim Albakri Ikmal mendominasi 14 daripada 26 pencalonan pada Festival...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Kajian Terbaru Dapati Kematian Bruce Lee Mungkin Disebabkan Minum Air Terlalu Banyak Setelah hampir 50 tahun selepas kematian...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden melarang kelulusan peralatan telekomunikasi baharu daripada Huawei Technologies dan ZTE...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memaklumkan kepada 4,566 pengundi yang menyongnya pada Pilihan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications