Hi, what are you looking for?

Mamak News

(Video) Ibarat ‘Gergasi Putih’ Ke Udara, Letusan Tonga Dirakam Satelit Dari Angkasa


Susulan letusan gunung berapi yang terjadi di Hunga Tonga-Hunga Haʻapai semalam, fenomena itu berjaya dirakam oleh satelit NOAA Goes West dan Himawari-8 di angkasa.

Menerusi rakaman itu dapat dilihat letusan gunung berapi Tonga yang dipercayai telah menghantar gelombang secara mengejut ke lautan Pasifik Selatan.

Letusan itu menyebabkan kepulan asap besar seakan ‘gergasi putih’ naik ke udara dan ia jelas dirakam dalam rakaman tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Video-video rakaman dimuat naik menerusi beberapa siaran, antaranya Youtube Space Videos dan Wonder of Science.

Dalam video di bawah, rakaman pemandangan pertama dirakam dari GOES-West manakala rakaman kedua dari lensa satelit Himawari-8.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Wonder of Science, kedua-duanya rakaman masing-masing dimainkan pada tetapan zoom 100 peratus dan 200 peratus.

Imej rakaman asal telah dipusingkan bagi meletakkan objek letusan di bahagian atas + tengah bingkai (framing), manakala warna bagi imej dari Himawari telah dicerahkan berbanding asal.

Difahamkan, imej rakaman ini ditangkap dengan selang masa 10 minit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Animasi pada GOES-West mengandungi lapan imej letusan gunung berapi (selama satu jam 20 minit), manakala animasi Himawari-8 mengandungi 15 imej (selama dua jam 30 minit).

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: YT Space Videos, Wonder of Science

 

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Travel

0 Langkawi antara destinasi pelancongan yang menjadi tumpuan ramai, malah pulau bebas cukai itu juga mempunyai banyak tarikan lain untuk dilawati. Nak cari penginapan...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa buah negeri sehingga pukul 6...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang lelaki dari wilayah Soppeng di Sulawesi Selatan ditahan polis selepas bertindak kejam membunuh bapa tirinya yang sedang tidur dengan menggunakan sebatang...

Mamak News

0 Batal Atau Tak Kunyah Gula-Gula Getah Ketika Berpuasa? Ini Jawapan Mufti Di bulan Ramadan ini, pasti ramai diantara kita yang mempunyai masalah nafas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications